Stop met rapporteren, ga observeren en converseren

Deze post zou snel gevuld zijn  als ik beschrijf waarom ik het maken van rapporten onzin vind. Het zou gemakkelijk zijn om een verhaal te maken waarom het bijna allemaal tijdsverspilling is en nauwelijks waarde creëert omdat het over het verleden gaat. Maar nu je mijn “kort door de bocht” standpunt toch al weet, geef ik in deze post liever de drie lagen van observatie en conversatie. Deze drie gebruiken we elke dag en zorgen ervoor dat inzicht en acties gaan stromen door de organisatie.

Overzichtelijke Obeya kamer

Onze obeya kamer is de kamer waar we dagelijks samen komen als management team voor de standup. Daarnaast komen we er wekelijks drie uur bij elkaar voor onze eigen plannen, planning, demo’s, samenwerken en bespreken van de zaken die spelen en de teams.

De obeya is de kamer waar we organisatorisch richting geven aan een afdeling van meer dan 150 mensen. In deze kamer volgen we dagelijks en wekelijks een strak ritme. Want juist door dit ritme en discipline hoeven we ons niet meer druk te maken om wat we moeten doen. De ritmiek schrijft dat vanzelf voor. Continue reading

4 Onbeantwoorde vragen van de Nyenrode Masterclass Agile voor Managers

Wat krijg je met een ruimte vol met managers die op weg zijn naar een wendbare organisatie? Juist ja vooral leuke gesprekken en interessante vragen die een ander licht schijnen op de situatie. Maandag 18 april had ik het enorme voorrecht een gastcollege te mogen geven op de Nyenrode Masterclass. Een aantal van de vragen van de deelnemers zijn blijven hangen en niet volledig beantwoord. In deze blog beantwoord ik 4 vragen uit de Masterclass Agile voor managers en sluit ik af met een schema van mijn deel van de inhoud van de masterclass.

Vraag 1: kan DevOps helpen kritische projecten weer vlot te trekken

Als je echte Agile of DevOps believers hoort spreken dan zou je de illusie kunnen krijgen dat DevOps en automation het antwoord is op al je IT problemen. Mijn mening is dat ook DevOps inrichten en met automation aan het werk gaan keihard werken is. Een aantal gedachten bij de vraag.
  • Als je onder projecten tijdelijke werkzaamheden verstaat die er op gericht zijn een “change” op te leveren is DevOps niet zo geschikt. Vaak breng je in deze situatie de mensen naar het werk (ipv werk naar een vast team) en is er weinig tijd en aandacht om iets herhaalbaar en met onderhoud in gedachten op te zetten.
  • Als je onder projecten werkzaamheden verstaat die uiteindelijk in het team/organisatie landen die ze ook initieel bouwt is het een zeer geschikte manier om aan de slag te gaan. Je bouwt vanaf de start aan goede herhaalbare processen en automatisering hiervan. En je maakt iets nieuws met het beheer in mind. Doen dus!
  • Als je in staat bent in dit project in kleine iteraties op te leveren aan een gebruikersgroep of de klant moet je het direct doen. Daarmee kun je in snelle iteraties feedback ophalen op de kwaliteit, de waarde van het product en de manier van werken.

Continue reading

Boekrecensie Turn The Ship Around

Wat een heerlijk boek is dat: Turn The Ship Around. Een prachtig verhaal uit een voor mij totaal andere tak van sport. Het leerde mij dat organisatieverandering voor een groot deel vanuit jezelf start. Dat is een fascinerende gedachte, is het niet, voor grote organisaties? In plaats van een ander beschuldigen of nog een framework opleggen eerst eens naar jezelf kijken. Deze les en andere leuke lessen leerde ik uit het boek Turn The Ship Around.

Het boek

Het boek heeft een eenvoudige opzet, het beschrijft namelijk de ervaringen van een duikboot commandant. Een commandant die een schip onder zijn bevel krijgt waarbij er getwijfeld wordt aan de kwaliteit van de bemanning. Een uitgangspunt waar we ons allemaal wel iets bij kunnen voorstellen. Hoe makkelijk is het dan om in de valkuil te trappen om deze mensen de schuld te geven. En dat is nu juist wat de auteur niet deed.

Continue reading

Kwaliteit of incidenten bij DevOps

Krijg je nu kwaliteit met DevOps of juist incidenten? Dat is een vraag die ik met regelmaat hoor of lees. Wat doet DevOps nu uiteindelijk met de kwaliteit? Een aantal weken geleden dook ik eens in de data van de incidenten van het afgelopen jaar. De twee grafieken die daaruit te voorschijn kwamen verrasten mij behoorlijk. Achter de vraag of je wel kwaliteit krijgt zitten verschillende veronderstellingen die met deze grafieken worden ontkracht. Ik hoor je denken N=1!

Continue reading