Wie de scrum guide heeft gelezen en het examen heeft gedaan zal hebben ontdekt dat scrum relatief eenvoudig is. Er zijn wat rituelen en principes die je moet kennen en je kunt aan de slag. Wie echter aan de slag gaat en het echt in de praktijk wil brengen ontdekt al snel dat de realiteit weerbarstiger is. Alleen met een hele hoge discipline gaan teams en organisaties vooruit op weg naar een altijd hoger wordende wendbaarheid.
En daar wringt te schoen, dat ene principe “een hoge discipline” is echt killing. Hoe vaak slipt de discipline er even bij in. Hoewel ik een blog heb geschreven over time management en het vrijmaken van je agenda zijn er perioden waar dit haast onmogelijk lijkt. Aandacht voor je werk, de teams en je collega’s schieten er bij in. In deze post een aantal zaken die er bij mij met grote regelmaat bij inschieten, en wat ik er aan probeer te doen. Ik ben benieuwd naar de dingen die er bij jou wel eens bij inschieten en of oplossingen om dit te voorkomen.
Blik naar buiten gericht om het binnen beter te maken
Intern verbeteren kan enorm worden versterkt door naar buiten gericht te zijn. Seminars volgen, netwerken en bedrijven of andere afdelingen bezoeken zijn ideaal om nieuwe ideeën op te doen en je eigen inzichten aan te scherpen. Je leert hoe andere organisaties bijvoorbeeld continuous improvement aanpakken of hoe ze omgaan met visueel management. Deze beide aspecten zijn van cruciaal belang om te groeien in je wendbaarheid.
Door allerlei interne zaken die ook belangrijk zijn schiet dit er echter nog wel eens bij in. Risk, budget en architectuur roadmaps zijn belangrijke zaken die je op orde moet hebben. Als je hierin achterloopt kost dit veel te veel tijd en energie.
Mijn suggestie is dan ook dat je gewoon tijd reserveert om naar buiten gericht te blijven. Verlaag desnoods de frequentie naar 1x per 2 maanden maar af en toe ergens op bezoek gaan als is het een uurtje is uitermate nuttig en leerzaam om te versnellen.
Lezen en dromen om je ambities te kietelen
Er zijn tientallen goede boeken, blogs en artikelen over transformatie van organisaties en nieuwe technologie geschreven. Deze boeken kietelen je gedachten over de dingen die mogelijk zijn om verder te verbeteren. Of het nu gaat over team performance, continuous delivery of pair programming het zijn allerlei zaken die een frisse blik kunnen werpen op je huidige manier van werken. Ze zijn er niet om letterlijk op te volgen maar dienen wel als inspiratie om nieuwe dingen te realiseren.
Wat voor mij werkt is ook voor het lezen van stukken een vaste tijd te reserveren. Een uur op vrijdag, een trein- of vliegreis of als je ergens moet wachten voor je kinderen omdat ze aan het sporten zijn. Leg je telefoon met je social networks of andere tijdverspilling even aan de kant en pak dit moment om het waardevol in te richten.
Coachen en gecoached worden om te groeien
Iedereen weet hoe belangrijk coaching is en misschien weet je uit ervaring wel hoe gemakkelijk het is om juist dit uit je agenda te gooien. Coaching overslaan merk je niet met een maand en zelf niet na een half jaar. Coaching is echt een lange termijn investering. Wil je als organisatie groeien dan zal elk individu moeten groeien. Coaching is in een “high performing organization” van cruciaal belang. Of het nu team coaching is, je eigen coaching of die van een medewerker mensen moeten ontwikkelen om vooruit te komen. Een individu dat zijn coaching verzaakt komt de groei van de organisatie niet ten goede.
Ik kan niet anders dan te zeggen dat dit echt discipline is om te doen. Spreek het uit naar elkaar dat persoonlijke ontwikkeling van cruciaal belang is. Wij hebben het niet zo op KPI’s en hebben slechts 6 ontwikkelafspraken met elkaar afgesproken. De eerste en meest belangrijke dit jaar is aandacht voor persoonlijke ontwikkeling.
3x per week bij de standup zijn om snel te helpen
Hier moet ik als team manager diep door het stof. Het is mijn ambitie om 3x per week bij elk team bij de standup te zijn. Speciaal voor mij zijn ze na elkaar gepland echter kom ik vanaf 1 januari niet meer dan 1x per week bij elk team te zijn. Mijn agenda loopt over met allerlei nuttige zaken maar dit belangrijke moment moet daar voor wijken.
De standup is een moment om in contact te staan met het heden, de voortgang, successen en issues. Het is best sneu dat juist dit er zo vaak bij in schiet. Op termijn komt dat zeker de kwaliteit niet ten goede.
Het goede van te weinig tijd
Het goede van te weinig tijd is dat het je soms dwingt om de dingen anders aan te pakken. Als een operations afdeling vast begint te lopen is het optimaliseren van processen en daarna toepassen van robitcs grote winst. Als een IT team vast loopt omdat API’s te complex worden is refactoring een uitkomst. En als de discipline er bij inschiet om de rituelen goed te doen dwingt dat soms je tijd radicaal anders in te delen en sommige dingen gewoon af te zeggen of stop te zetten. De vraag moet ik wel overal bij aanwezig zijn is soms een pijnlijke maar cruciale vraag om te beantwoorden.
Waarom is agile-scrum voor jou zo lastig?
Ik ben heel benieuwd naar jou reflectie, welke zaken schieten er bij jou wel eens bij in en komen je persoonlijke groei of de transformatie van je team en organisatie niet ten goede?
Wil je een WhatsApp bericht ontvangen bij een nieuwe blog?
Stuur dan even een berichtje naar +31645112490