Een fantastische Agile Coach Lab Meetup vol met coachingstechnieken

Wat een fantastische Coach Lab was dat. Het was een optelsom van leuke dingen. Een mooie locatie, de zon, inspirerende mensen, een nieuw netwerk en een geweldig onderwerp vormden de ingrediënten van een cocktail vol inspiratie.

Het was alweer even geleden dat ik een meetup had bezocht maar deze donderdagavond 11 mei was het dubbel en dwars waard. Met zo’n 20 (aspirant) coaches hebben we een avond kunnen oefenen met elkaar. Ik deel graag 4 lessen van deze Coach Lab die mij weer even op scherp zetten.

coachlab

Les 1: Rollenspellen zijn brilliant

Wat is het heerlijk om je even te laten gaan. Even die gefrustreerde manager te spelen die je altijd verstopt. Die Dev Engineer die het liefste maar wil programmeren of thuis wil werken. Een team dat geen team is en een coach die zelf harder werkt dan het object van de coaching. Een rollenspel is brilliant.

Het spelen van een rol maakte echte gevoelens in me los. Gevoelens waarvan ik niet wist dat ze los zouden komen in een spel. Gevoelens die me inzicht geven in hoe anderen zich soms kunnen voelen. Gevoelens zoals frustratie, boosheid of verdriet die bij iedereen in teams van tijd tot tijd de kop opsteken.

Een rollenspel zouden we veel vaker moeten spelen om elkaar beter te begrijpen en krachtiger te reageren.

Les 2: Of je nu observeert, je rol als vervelend teamlid speelt of de coach oefent je leert enorm veel

Oké mag ik een keer heel eerlijk zijn? Mijn primaire doel voor deze avond was netwerken. Maar ik ben verbaasd hoe fijn het is om de diverse rollen te spelen. Vooral de rol van observant is een enorm krachtige.

In de werkzaamheden van elke dag kun je druk zijn met van alles wat er op je afkomt. Tijdens een avond vol oefeningen kun je rustig observeren en daarmee enorm veel leren van de ander, van situaties en misschien nog wel het meeste van jezelf.

Les 3: Kleine signalen zijn voor een coach van groot belang

Tijdens een van de rondes liet de engineer een piepklein signaal vallen dat van enorme waarde was om uitgediept te worden door de coach. Of de coach het opviel in die ronde weet ik niet maar het zette mij op scherp dat een gesprek een wending kan krijgen door aan te haken op een klein signaal.

Mijn les hier was om te gaan oefenen met het opvangen van signalen. Tijdens gesprekken soms ook wat afstand nemen en weer eens te gaan letten op die kleine signalen die er mogelijk enorm toe doen in een situatie. 

Les 4: Denk eens na over de vraag achter de vraag of de reactie achter de reactie

Tijdens de retrospective van de avond merkte iemand uit de groep op dat zijn inzicht was meer te gaan letten op de vraag achter de vraag. Ik voegde daar in mijn hoofd aan toe of de reactie achter de reactie.

Als manager, coach of facilitator duik je soms snel op de eerste en primaire reactie. Soms even wachten, doorvragen of bedenken wat er achter kan zitten en daar op aanhaken kan van grote waarde zijn. Wat gezegd wordt is soms niet wat bedoelt wordt.

Wil jij ook mee doen?

Ga snel naar Coach-labs.com voor de agenda en de volgende meetup.
whatsapp meWil je een WhatsApp bericht ontvangen bij een nieuwe blog?
Stuur dan even een berichtje naar +31645112490