Zal ik even met de deur in huis vallen? Ik heb NIETS met trainingen voor een certificaat, geef niet snel hoger dan een 7 (there is always room for improvement) en neem liever niet deel aan in-je-ziel-roer-trainingen. En dan toch…
Afgelopen week heb ik de training Systemisch Transitiemanagement van Plan-B afgerond. Wat ben ik trots op dit certificaat, blij met de training en zeker de trainers (een dikke 8). Ik heb enorm veel geleerd van mezelf, mijn invloed, en mijn eigen rol in een organisatie en transitie. In deze post een aantal van de vele zaken die voor mij de kern vormen.
Je had er bij moeten zijn
Laat ik daar maar mee beginnen, je had er bij moeten zijn om het echt te voelen, te zien en te ervaren. De theorie is zo eenvoudig gemaakt dat soms het gevoel me bekroop, is dit het dan? Is het soms zo simpel? Als je ervaart hoe complex soms patronen in relaties zijn en bepaalt gedrag een organisatie beïnvloed, dan snap je dat het juist eenvoudige interventies zijn die er toe doen.
Dit maakt het nu juist leuk, als het probleem complex is moet de interventie wel simpel zijn.
De kenmerken die me zo aanspreken
STM gaat er van uit dat gezinnen, teams en organisaties zich gedragen als een systeem of als je dat mooier vindt een organisme. Een organisme dat zich prima voelt bij de status quo. Alles wat deze status quo probeert te verstoren kan uit het systeem worden gewerkt.
De training richt zich op de onderstroom van een organisme in transitie. Deze onderstroom is in veel organisaties onderschat. We veranderen wel een organogram, geven een bewustwordingstraining en dan vinden we het als snel genoeg. We zijn nu veranderd.
Een systeem wijzigen heeft veel meer aandacht nodig in het wijzigen van de onderstroom. Dat wat zich onder water afspeelt. Wat als de ordening wordt verstoord? Wat als nieuwe mensen zich moeten aansluiten en andere juist afscheid nemen? Wat gebeurt er bijvoorbeeld als een aantal spelers altijd maar moeten geven en nooit iets ontvangen? Dit zijn drie aandachtsgebieden die soms nauwelijks opvallen en tegelijkertijd om aandacht schreeuwen om een klein tikje te ontvangen.
Een interventie is als een tikje, ogenschijnlijk nauwelijks impact en uiteindelijk grote gevolgen
Vraag niet hoe het kan, profiteer ervan. 😉
Wat kun jij doen?
Voor mij was de training enorm waardevol. Het heeft mijn gereedschapskist enorm verrijkt. Mijn suggestie voor elke manager, coach, product owner, facilitator of wie dan ook, verdiep je in dit gedachtegoed.
Je kunt natuurlijk zelf de training volgen bij Plan-B of alvast het boek Systemisch Transitiemanagement aanschaffen.
De emotie op laten lopen om de transitie te bevorderen en andersom
Een ander deel van de training was gericht op emoties. Het is soms goed om emoties eerst eens wat op te laten lopen om urgentie te creëren. Urgentie is nodig om de echte transitie in gang te zetten. Zonder urgentie geen verandering.
Tegelijkertijd denk je misschien maar emoties zitten juist enorm in de weg om een fatsoenlijk gesprek te voeren. Dat is ook helemaal waar. Deze zo snel mogelijk laten dalen om weer een gesprek aan te gaan kan soms goud zijn.
Het gaat er niet om of emoties er zijn of niet, het gaat er om of je de emoties kunt inzetten ten behoeve van de transitie.
Minder doen voor meer effect
En dan heb je nog die nare patronen. Misschien ben je als manager al tijden aan het drukken op dat ene team dat maar niet wil. Je hebt het gevoel dat het maand in maand uit meer kracht nodig is om ze vooruit te duwen.
Je zit misschien wel in gevangen in het volgende patroon:
Hoe meer ik duw, hoe minder zij doen, hoe minder zij doen, hoe meer ik duw, hoe meer ik duw, hoe minder zij doen en…
Je snapt hem wel dit gaat eindeloos door en het is een neerwaartse spiraal.
Een patroon ontdekken is niet altijd eenvoudig, hem doorbreken vraagt slechts om moed en doorzettingsvermogen.
Je vrije keuze om je Paul de L of Patty B in te zetten
Een van de meest vervelende oefeningen was een TV bekendheid in gedachten te nemen. En dan niet zomaar een maar een die mijlenver bij je vandaan staat. Paul de L is zo een type voor mij. Zijn woordkeuze, gedrag, onderwerpen en stijl staan mijlenver bij mij vandaan. Ze stroken simpelweg niet met mijn overtuigingen. En juist daar ligt het geheim.
Door juist gebruik te maken van het controversiële van Paul de L ben ik in staat om mijn eigen kaders te verleggen, het vanuit een ander perspectief te benaderen en misschien een systeem te schokken. Niet zomaar te schokken maar te schokken in het voordeel van de transitie. Dat wil zeggen de zaken te doen die bijdragen om onze B, de stip op de horizon te bereiken.
Wil je een WhatsApp bericht ontvangen bij een nieuwe blog?
Stuur dan even een berichtje naar +31645112490