“Fail Fast” is een populair begrip geworden voor managers en DevOps teams. De belangrijke vraag is of “Fail Fast” nu daadwerkelijk waarde toevoegt. Of is Fail Fast een hol begrip geworden en gaat het ten diepste om hele andere zaken?
Om het nog persoonlijker te maken ik krijg de kriebels van mensen die “Fail Fast” als motto hebben gekozen om van tijd tot tijd te inspireren en te laten zien dat ze fan zijn van autonome teams.
“Fail Fast” wordt misbruikt om maar wat te proberen
Hoor jij het vaak om je heen “Fail Fast”? Het is zo een hip begrip wat te pas en te onpas wordt ingezet. Fouten worden daarmee goed gepraat en slechts weinig geleerd.
“Fail Fast” is een hol begrip geworden omdat het doorgronden waar het nu daadwerkelijk om gaat ontbreekt. Uiteindelijk gaat het helemaal niet om het feit dat je snelt moet falen. Waar mogelijk moet je falen voorkomen om je doelen zo efficiënt als mogelijk te behalen.
Het begrip “Fail Fast” zonder verdere kaders staat gelijk aan “Burn Fast”. Het verbranden van je waardevolle capaciteit en creativiteit.
“Learn Fast, Learn Often” is daadwerkelijk van belang om te groeien
Het is van groter belang om vooral snel, vroeg en vaak te leren. Wil je daadwerkelijk groeien dan zul je de experimenten die je doet heel bewust en zorgvuldig moeten uitvoeren. Niet zomaar wat proberen en dan zien wat er van terecht gaat komen.
Als je in staat bent snel te leren uit de kleine stappen die je neemt is falen misschien wel veel vaker te voorkomen.
Een strak verbeterproces van groter belang
Tijdens mijn heerlijke vakantie heb ik toch stiekem het een en ander gelezen. Zo kwam ik deze fantastische slideshare tegen die in gaat hoe je op een structurele manier stap voor stap kunt verbeteren.
De bijgevoegde slideshare (89 slides) is niet alleen erg waardevol en leerzaam maar ook leuk om te kijken. Met alle Lego animaties leest hij als een strip.
Winston Churchill zei eens “To improve is to change; to be perfect is to change often” Kleine verbeteringen met een duidelijk doel voor ogen leiden uiteindelijk tot een betere situatie.
Falen mag en het liefst zo klein en vroeg mogelijk
Ja je leest het goed ik ben helemaal niet tegen falen. Maar wel vanuit het bovenstaande kader. “Fail Fast” als instelling zonder “Learn Fast” en een goed proces om te verbeteren is verspilling van je waarde die je kunt creëren.
Nodig ik mijn teams uit tot “Fail Fast”? Nee helemaal niet dat voegt mijn inziens totaal geen waarde toe. Meer tijd besteden aan root cause analysis en het hebben van een goede verbeterritmiek zijn de zaken waar ik liever mee aan de slag ga.
Wil je een WhatsApp bericht ontvangen bij een nieuwe blog?
Stuur dan even een berichtje naar +31645112490